nedeľa 26. januára 2014

Bariéry

dávnejšie som písal o tom, ako vie neistý medzinárodný štatút krajiny komplikovať život jej obyvateľom. Aktuálne sa k tomu dá pridať pár ďalších riadkov. Odkedy sa (rádovo v apríli) Abdirahim dozvedel, že je prijatý na ALA, tak si začal (s pomocou mnohých ľudí vrátane profíkov na prisťahovalectvo a byrokraciu) vybavovať vízum na vstup. Všetci však vedeli, že toto bude komplikované, a preto jeho príchod odhadovali na február. Pred týždňom prišla správa, že mu vízum na vstup bolo vydané. Dnes ráno mal doraziť na campus v prípade, že by všetko išlo dobre.

Čo sa žiaľ nestalo. Abdirahim je aktuálne v moci tunajšej cudzineckej polície a je zadržaný, kým sa nevyjasní jeho imigračný štatút. Určite to nie je najhoršie miesto, kde by sa mohol ocitnúť. Neviem, ako to tam vyzerá, a tak trochu ani nechcem. Ostáva len dúfať, že mu doklady uznajú ako platné, a spravia tak rozumne rýchlo.

Pri tejto príležitosti chcem pripomenúť, že sloboda pohybu do zahraničia nie je vôbec automatická. Nesloboda aj pre mňa už býva iba v rovine administratívnych bariér. No ako vidíte, ešte stále sa môže stať, že vás niekam nepustia vôbec.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára