piatok 17. januára 2014

Viac Afriky na Slovensko!

Dlhšie som rozmýšľal, nakoľko mám potrebu vyjadriť sa k prípadu uja Žubajíka, administratívou vyňatého zo šlabikára. Aj najbenevolentnejšia interpretácia totiž naznačuje nekompetentnosť komisií pripravujúcich učebnice, aj ochotu ministra priamo zasahovať do ich obsahu. Vzhľadom na našu históriu to je nemilé zistenie. Skutočnosťou však najskôr bude, že ministrov zásah sa neudial z osvietenosti, ale pod nátlakom hlučnej menšiny. Takej, ktorá si myslí, že samotné povedomie o tom, že existuje slobodná matka (čo ak je vdova?), je pre prváka neprípustné. Ale o šlabikári sa popísalo dosť a do široka (napr. tu).

Priznám sa, že výrazne viac ma prekvapil humbug o IKEA katalógu. Pre mňa, za mňa, ak chce niekto bojkotovať obchod s nábytkom, nech sa páči. Aktivisti sa však neobťažujú vysvetliť, ako katalógom, súčasťou ktorého je popis domácnosti s dvoma ženami s dieťaťom v nej, škodí tradičnej slovenskej rodine. Už úplne z Marsu sú ich želania, aby sa IKEA správala ako v Rusku, alebo Saudskej Arábii, kde je konformnejšia k lokálnej kultúre. Skôr si myslím, že sa snaží pohybovať v rámci zákonov, ktoré tam poskytujú výrazne menej slobody než u nás. Vyslovene smutné ale je, že títo aktivisti nás chcú mentálne presunúť do krajín, ktoré nerešpektujú ani náboženskú slobodu. A tiež si prajú, aby na Slovenku existovala len jediná kultúra, tá ich. Čo je úplne nešťastné a intelektuálne mrzácke.

Afriku na nich! Tuto na konci sveta po apartheide a niekoľkých rokoch na pokraji občianskej vojny prijali ústavu, ktorej súčasťou je aj nasledovné:

9. Equality (Rovnosť)
  1. Everyone is equal before the law and has the right to equal protection and benefit of the law.
  2. Equality includes the full and equal enjoyment of all rights and freedoms. To promote the achievement of equality, legislative and other measures designed to protect or advance persons, or categories of persons, disadvantaged by unfair discrimination may be taken.
  3. The state may not unfairly discriminate directly or indirectly against anyone on one or more grounds, including race, gender, sex, pregnancy, marital status, ethnic or social origin, colour, sexual orientation, age, disability, religion, conscience, belief, culture, language and birth.
  4. *1 No person may unfairly discriminate directly or indirectly against anyone on one or more grounds in terms of subsection (3). National legislation must be enacted to prevent or prohibit unfair discrimination.
  5. Discrimination on one or more of the grounds listed in subsection (3) is unfair unless it is established that the discrimination is fair.
Takto je zákaz diskriminácie zakotvený priamo v ústave, takže mudrovanie o vysnívanej uniformite by bolo vyslovene jalové. Dôležité je tiež, že ľudia tu vidia, ako je tolerancia vitálne dôležitá - inak by boli zasa nepokoje. Asi by sme sa to mali naučiť aj na Slovensku. Nie preto, že by tam nepokoje hrozili. Ale preto, že je najlepší doteraz vymyslený spôsob koexistencie. A že sa niekto cíti ohrozený článkom z IKEA katalógu? Môžeme sa o tom v pokoji porozprávať, ak najprv prestaneme strašiť a biť na poplach.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára