utorok 14. januára 2014

Africa - Land of Opportunities

Africa: Land of Opportunities (logo)
V piatok sa konala akcia Afrika - kontinent príležitostí. Jej cieľom bolo ukázať študentom (a nielen im), že ALA nie je len o škole, skúškach a univerzite, ale najmä o uplatnení. Najprv sa ráno konalo interview s dvoma bývalými zamestnancami ALA. Obe tu chvíľu pracovali a momentálne už pracujú na svojich projektoch. Fascinujúce na tom je, že jedna z nich nebola náš zamestnanec, ale zamestnanec nášho dodávateľa jedla a poriadku. Tvrdila, že práce tu pre ňu najhodnotnejšia bola možnosť kontaktu so študentmi (aj učiteľmi) a vymieňanie si nápadov...

Ďalším bodom bolo video minuloročného absolventa Alhasana. Tento rok ešte nie je na univerzite, má tzv. medzirok (gap year). Doma si založil občianske združenie a venuje sa vzdelávaniu stredoškolákov. Myslím, že Alhasan je to výborná odpoveď na skepsu: stredoškoláci sa musia ešte veľa učiť a nikdy nezoženú peniaze na svoje aktivity. Náš bývalý kolega Hatim si zasa založil vzdelávaciu konzultačku. Až tak to neprekvapí. Hatim sa celku vytešoval, že firma aj zarába, aj zlepšuje vzdelávanie v Egypte, kde pôsobí. S Hatimom sme mali telemost, kde potom odpovedal na otázky študentov a učiteľov.   

Preskočím diskusiu o networkingu - jej zaujímavým bodom bolo, že zmiešané skupiny zamestnancov a študentov moderovali študenti - a prejdem k popoludňajšej aktivite. Išlo o ďalšie zosieťovanie: ideálne sme si mali nájsť ľudí, ktorých baví to isté čo nás, trochu sa o tom porozprávať a ideálne vymyslieť aj čo ďalej. Výstupy nemohli byť svetoborné, ale už len to, že vieme, koho napr. baví vzdelávanie a koho móda je zaujímavé. A ktovie, možno z niektorých podnetov ešte niečo bude, nie? Veď Afrika je kontinent mnohých možností.

Ešte dve poznámky: akcia sa konala namiesto bežnej školy a nejak tu rozumieme, aká je dôležitá a užitočná. A učitelia (aj staff) sa do nej do nohy zapojili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára