pondelok 3. júla 2023

Byť Kurfurstom

 

Bismarck, by Bundesarchiv, Bild 193-04-1-26 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5438172

Vraj píšem málo a bez emócií. Pokúsim sa teda polepšiť. Obsah je hyperbolou pozorovaní z WoWs: neodporúčam ho brať doslova, ani príliš vážne.
Großer Kurfürst, familiárne Kurfurst je klasikou hry. Obrovská nemecká bojová loď. Má veľa mega veľa životov a množstvo menších kanónov efektívnych na veľmi malé vzdialenosti. Priťahuje svojský typ hráčov – pre jednoduchosť Kurfurstov, – ktorých manierizmus je predmetom tohto blogu.

Začiatkom boja Kurfurst zapne lodnú sirénu. Potom vyštartuje do boja plnou parou a priamou linkou bez ohľadu na aktivity zvyšku tímu. Po piatich minútach je typicky pod vodou. Potom sa venuje nadávaniu ostatným. Prečo ste zbabelci? Pre ste nešli so mnou do istého samozničenia?

Kurfurst je stelesnením taktickej geniality. Systém na hydrodetekciu torpéd (v hre má obmedzený počet použití) zapne vždy až po tom, ako nejaké torpéda zožerie. Alternatívne ho zapne ihneď po začatí hry a pri útoku mu potom chýba. Po pôvodcoch torpéd – neobrnených torpédoborcoch – strieľa z hlavných kanónov zásadne protipancierovou muníciou. Na zápalnú by totiž musel prepnúť. To dáva torpédoborcom výrazne väčšiu šancu prežiť. V prípade, že sa otravný torpédodoborec znova objaví, môže sa spoľahnúť na to, že Kurfurst bude naďalej strieľat neefektívnou protipancierovou muníciou. Taktická vyspelosť Kurfursta sa vrcholne prejaví aj vyštartovaním (charge!) po bojovom krížniku Schlieffen, ktorý na rozdiel od Kurfursta má aj torpéda na boj zblízka.

Kurfurst je viac ako loď. Je to viac než len štýl či spôsob komunikácie. Kurfurst je mód existencie.

Majestátnosť Kurfursta ohýba aj zákon veľkých čísel. Všetko, čo som napísal, platí do bodky pre Kurfursty v našom tíme. Červené, nepriateľské Kurfursty však majú zákernú tendenciu efektívne sa zapojiť do boja vo veľmi dobrej bojovej kondícii. Ťažko pochopiteľné. A na zošalenie.

Je pozoruhodné, že napriek všetkému majú hráči Kurfursta lepšie výsledky než hráči Yamata: v priemere vyhrávaju o 0.9% hier viac. Tento maličký rozdiel je štatisticky extrémne signifikantný (49 sigma) – nejde o náhodu. Na Yamatá sa však nadáva výrazne menej. Vysvetlením môže byť menšia viditeľnosť ich nekompetencie, ale aj komunikačná výbava typického Kurfursta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára