piatok 23. januára 2015

Iba číslo


Nechcete si kúpiť našu knižku?
Vek je iba číslo. Typicky sa týmto tvrdením stretnem, keď niekto v rokoch podujme vykonať čosi náročné - ako Ranulph Fiennes Marathon des Sables. HTH vo mne prebúdza dojem, že ambície človiečika nemusia byť obmedzené ani "zdola."

Príklad jedna: Sme štvrtáci a dnes poobede o druhej budeme verejnosti prezentovať našu knihu. Získané prostriedky venujeme nadácií, ktorá sa venuje boju s negramotnosťou. Príďte sa na uvedenie knižky pozrieť a aj si ju kúpiť. Asi by som mal dodať, že veľmi prirodzené vystúpenie s mikrofónom prebehlo v sále plnej 160 neznámych ľudí.

Pokračujme. Volám sa Noah, som šiestak a môj projekt na tému imigrácia sa zaoberá otázkou, či by deti nelegálnych prisťahovalcov mali mať rovnaké právo na vzdelanie ako deti amerických občanov. Nasledujúci obrázok som si zvolil preto, že demonštruje kontradiktórnu povahu súčasnej americkej politiky.
Krajina slobody alebo krajina nerovnosti? Ako by toto nelegálny prisťahovalec vnímal?
Keď sa pozrieme na časový vývoj počtu prisťahovalcov a počtu zločinov, vidíme, že argument o ich vplyve na zločinnosť... V roku 2012 podpísal prezident Obama tzv. DREAM Act, legalizujúci za istých okolností právo detí prisťahovalcov na vzdelanie...
Výborné. Detailne spracovaný obsah, veľmi pekná prezentácia. No rozprávka. A povedomie o okolitej spoločnosti výrazne presahujúce slovenský gymnaziálny priemer.

A čo tak niečo poriadne ťažké? Poriadne tuhý, doteraz ešte nevyriešený problém? V ktoromsi gymnaziálnom ročníku sa na matematike študenti pustili do tzv. Collatzovej hypotézy, tiež nazývanej problém 3n + 1. Môžete sa pridať: ak to chcete robiť na počítači vraj je treba ísť nad 10^18 - oni to skúšali tak do 30. Collatz je zadanie, s ktorým sa dá vyhrať - a aj sa na ňom niečo naučiť. Čím je dôkaz vekovej primeranosti dokončený:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára