pondelok 6. augusta 2018

Nie o prvočíslach

Vizualizácia prvočísel v okolí nuly. Autor: Carlos Paris, http://www.sievesofchaos.com/ (used with permission)
Prajming, veľmi zle preložený ako prvočíslovanie alebo (trochu vhodnejšie) ako sýtenie motora palivom, je fascinujúci. Zjavne súvisí s našimi očakávaniami. Domnievam sa, že Kahneman by ho skôr zaradil k rýchlym procesom.

Napríklad niekoľko ľudí z Čiech a Slovenska má za úlohu jeden po druhom (a druhá po tretej, etc) pridať k vymenovaným slovám ďalšie z jasne definovanej kategórie. Na zadanie priestorové objekty (telesá) môžu postupne odpovedať: kocka, kváder, guľa, ihlan, štvorsten, trojsten (...) Hra končí po prvom zopakovaní už vymenovaného, chybe (trojsten nie je teleso v 3D), alebo po uplynutí času na odpoveď.

Pri zadaní štáty eurozóny bol prajming bol krásne demonštrovaný týmito postupnosťami:
  • Slovensko, Česko
  • Česko
  • Nemecko, Slovensko, Česko
Dodávam, že Česko viedlo k porážke systematicky, rýchlo a neomylne. Po prvých dvoch pokusoch som zdôraznil, že na znenie zadania je treba sa sústrediť, no márne.
Pozorný (alebo veci znalý) čitateľ postrehne, ako je zadanie náročné: v danom kontexte je respondent prajmovaný aspoň troma faktormi. (Skúste si ich napísať alebo vymenovať.)
Skrátka a dobre, v hlave je občas veselý chaos, možno ako na ilustrácii hore. A ak vás ten obrázok zlostí tým, že sa na pravom konci zužuje, nedivím sa vám.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára