piatok 20. júna 2014

Graduation a hostia

Hugh Masekela, 21 icons
Graduation je niečo ako promócie. Formálne taláre, hostia, rodičia, výborne pripravený program. A neskôr aj radosť a slzy, lebo ráno už čaká lietadlo domov. Prvý rečník podujatia bol Ashish Thakkar, riaditeľ Mara Group.
Thakkar, wikipedia. Podľa vlastných slov je vždy zle oblečený: dnes mal rifle.
Thakkar začínal v Ugande od nuly s pôžičkou 5000$: skladal a predával počítače spolužiakom. Dnes má jeho majetok hodnotu 230 miliónov. Thakkar sa dnes podelil o zaujímavú myšlienku: If you do good, you'll do well. Ak budeš konať dobro, bude sa ti aj dariť. Ľudia zaoberajúci sa social entrepreneurship by asi povedali, že to bude zložitejšie, ale Thakkar asi vie, o čom hovorí.

Masekela je úplne iný zjav. Starší, dosť ukecaný a s mnohými zaujímavými myšlienkami. Prvou bola úvaha, či by sa viac dynamických ľudí nemalo venovať v Afrike poľnohospodárstvu. Druhou bol exkurz o africkej identite, a aj v zmysle pridanej hodnoty, resp. komparatívnej výhody. Možno by ma niekto takýto presvedčil, že aj slovenská značka má budúcnosť napriek mojej skoro nekonečnej skepse.
Okrem rečnenia vie Masekala fantasticky hrať. Druhá pesnička, ktorú predviedol bola o vlaku s novými baníkmi pre bane v Johannesburgu. Všetky zvuky charakteristické pre vlak, ťahaný parnou lokomotívou, fantasticky zreprodukoval. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára