pondelok 28. apríla 2014

Ráčili by ste nám dať prednosť?

Na druhej návšteve Pilanesbergu sa mi pošťastilo vidieť jedného slona. Bol to mimoriadny zážitok, napriek jeho statickosti. Slon sa kŕmil, my sme boli vcelku obďaleč v aute. Minimálna interakcia. Ale slon je predsa slon(!) a nikdy by som sa nesťažoval.

V piatok sme mali možnosť vidieť veľa slonov a došlo aj k interakcii (na diaľku). Začalo to jedným slonom na ceste v diaľke.
Vybrali sme si ďalekohľad, fotoaparát a teleso v diaľke obdivovali. Trochu nám bolo aj smutno, že je tak ďaleko. Poznáte to: fotoaparát má zoom, ale ten zrazu nie je dosť dobrý... ďalekohľad je super, ale nedá sa cezeň fotiť...
Matej ešte naznačil, že slon dokazuje svoju inteligenciu tým, že si to spokojne razí po ceste. Keď tu zrazu: máme dva slony:

Ešte stále ďaleko no na našej ceste. A idú k nám. Prečo asi? Sprievodca k parku vystríha pred vyrušovaním čriedy s mladými slonmi a voči jazde medzi členmi stáda. To asi slony považujú za snahu čriedu rozdeliť. Dva slony ale nie sú črieda, nie? Pôjdeme vpred? Váhame a pozorujeme situáciu. Slony idú naďalej k nám. Ešte niečo? Hliadka na pravoboku hlási: slony!
Mnoho slonov. A pozorovateľ s ďalekohľadom pridáva ďalšiu výstrahu: mláďatá! Predstavme si, čo asi videl:
Očividne bude lepšie ustúpiť. Jeden zo slonov na ceste aj zodvihol chobot. Netrúbil, ale možno tým niečo chcel povedať. Ukáže sa, či si inštruktor v autoškole zaslúžil mzdu za vyučovanie cúvania.
Trochu sme podišli, no čo vidíme. Ktosi sa rozhodol zlepšiť nám zážitok tým, že slony k nám trochu popoženie. Napriek tomu, že táto finta je z hľadiska bezpečnosti prinajmenšom sporná.
Cestovatelia nelenili a o život cúvajú ďalej. Scenéria o chvíľku je viac než zaujímavá.


Super nie? Dospelé slony, malé slony, malinké slony. Potom je zasa čas cúvať. Slony sa napokon rozhodli odobrať sa z cesty.

A my môžeme pokračovať. Neverím, že na toto niekedy zabudnem.

Poznámka: Všetky zábery (okrem výrezu "na pravoboku") boli robené rovnakým zoomom: 3.1x a prakticky nie sú orezané.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára